A rose gold kiegészítők eredete

A vidám ragyogás és nőies báj egyesül a rose gold ékszerekben. Általában azok választják ezt az alapanyagot, akik a sárga aranynál különlegesebb hatásra, de a fehér aranynál melegebb színekre vágynak. Meglepő, de az aranynak ezt a vöröses-rózsaszínes változatát csupán a 19. század óta használják az ékszerkészítésben. Ha szeretnél többet tudni az ilyen kiegészítők eredetéről, ez az írás Neked szól!
A rose gold kiegészítők eredete

A rose gold színének eredete

Fontos tudni, hogy az ékszerkészítés során az aranyat mindig más fémekkel szükséges ötvözni. Így keményebb, jól megmunkálható és ékszerként viselhető fémet kapunk. A tiszta arany ugyanis túlságosan puha. Az ötvözőfémektől függően a következő eredményt kapjuk:

ü rézzel és ezüsttel ötvözve sárga aranyat

ü nikkellel vagy palládiummal fehér aranyat

ü ezüsttel, rézzel és cinkkel zöld aranyat

ü csak rézzel ötvözve rozé aranyat, ez a rose gold

A rose gold tehát a réztől kapja vöröses vagy lágy rózsaszínes árnyalatát. Minél több réz kerül bele, annál inkább közelít a vöröshöz. A valódi rose gold jellemzően 75% színarany, 22,5% réz és egy kis ezüst ötvözete.

Rose gold kiegészítők a történelemben

Az arany e különleges árnyalatát nem túl régóta használják ékszerkészítésre. Lássuk, hol bukkant fel először, s hogyan lett népszerű!

Az „orosz arany”

Először a 19. században alkalmazták a rozé aranyat, az Orosz Birodalomban. Carl Fabergé, egy híres cári ékszerész nevéhez fűződik a használata. Többet között a Febergé tojásokon is feltűnt a rose gold. Bár hamar elterjedt a világban, eredete miatt sokan „orosz arany” néven emlegetik az anyagot.

Rozé arany a 20. században

Valódi népszerűségre tett szert ez az ötvözet az 1920-as években. A fényűző életstílus mellett jellemző volt a normák elhagyásának, a tömegből kitűnésnek vágya. Az élénken ragyogó stílushoz pompásan illett minden rose gold kiegészítő.

A gazdasági világválság idején háttérbe szorultak a drágább anyagok, így a rose gold is, s helyét átvette a platina. A második világháború után viszont megint divatba jött, s ma is közkedvelt alapanyag kiegészítőkhöz.

Rose gold ékszerek vásárlása

Hazánkban is egyre népszerűbb a rozé arany árnyalat. Gyönyörűen mutat fehér vagy színes drágakővel, így exkluzív ajándék vagy eljegyzési gyűrű gyanánt is tökéletes. Bár az ékszerboltok is egyre felkészültebbek, a legtöbb különleges rose gold eljegyzési gyűrű webshop útján rendelhető egyszerűen és gyorsan.

Összegezve: A rose gold az arany egyik ötvözete, mely ugyanolyan értékes, mint a sárga és a fehér arany. A rose gold kiegészítők eredete a 19. századi Oroszországra nyúlik vissza. Manapság meglehetősen keresettek az ilyen árnyalatú ékszerek.

Kapcsolódó cikkek

Arany vagy ezüst? Milyen ékszert válasszunk?

Arany vagy ezüst? Milyen ékszert válasszunk?

Az ékszereket napjainkban is sokan kedvelik. Az, hogy az ezüst vagy az arany ékszerek mellett döntünk, sok minden meghatározhatja, például a bőrtónusunk is.

A rose gold kiegészítők eredete

A rose gold kiegészítők eredete

A vidám ragyogás és nőies báj egyesül a rose gold ékszerekben.